Leo Rudberg: Hjälp Wikimedia Sverige att befria kulturarvet!
on February 22nd, 2012 at 13:00I Sverige gäller upphovsrätten till ett visst verk under en upphovsmänniskas livstid och de 70 påföljande åren – sedan blir verken fria. Detta kan anses vara en orimligt lång tid, visst; och upphovsrätten bör förändras. Men det är ett lagstiftningsarbete som kräver riksdagsinträde innan vi kan ordna det. Vi kan inte ordna det nu, idag.
Vad vi däremot kan ordna nu, idag, det är att se till att det material som faktiskt har befriats från upphovsrätten också kommer allmänheten till godo. I nuläget finns kolossala mängder material som egentligen är fritt, men som i praktiken är oåtkomligt. Denna värdefulla kulturskatt finns nämligen spridd över hundratals institutioner inom den så kallade ABM-sektorn – arkiv, bibliotek och museer (på engelska kallas ABM-sektorn för GLAM: galleries, libraries, archives och museums). Trots att upphovsrätten gått ut, är den lika inlåst och ospridbar som någonsin ett av skivbolagen vaktat nyutgivet verk.
Men detta kan ändras. ABM-/GLAM-sektorn vill inte behålla kulturskatten bakom lås och bom, utan ABM brinner minst lika mycket som vi pirater för ett fritt kulturarv. Problemet är att de ibland inte känner sig riktigt bekväma med offentliggörandet av kulturen. Vem skulle inte göra det? Vi talar om institutioner som funnits sedan långt innan Internets födelse, som nu ska hantera dels en ny för många förvirrande teknik, dels en mycket svårgenomtränglig upphovsrättslagstiftning.
Det är här Wikimedia Sverige kommer in i bilden. Först kan en kortare presentation vara på sin plats: Wikimedia Sverige är en ideell förening som arbetar för att främja spridandet av fri kunskap; “fri” som i fria licenser och yttrandefrihet, inte nödvändigtvis “fri” som i gratis. Detta gör Wikimedia Sverige främst genom att stödja de olika Wikimediaprojekten, där Wikipedia, den fria encyklopedin, är den mest berömda. Flera andra Wikimediaprojekt finns: Wikimedia Commons, den fria fildatabasen, Wiktionary, den fria ordboken, och så vidare.
Nå, Wikimedia Sverige arbetar alltså för att främja spridningen av den fria kunskapen och den fria kulturen. Och vi har en situation där mängder av fri kunskap och fri kultur finns inlåsta på ABM-institutioner landet över. Slutsats: Wikimedia Sverige hjälper ABM-institutioner att befria sitt kulturarv!
Detta har föreningen ägnat sig åt ett par år, och lyckade samarbeten är till exempel det med Nordiska museet då museet beslutade sig för att lägga ut sina fria bilder (däribland fotografier tagna av Strindberg!) på Wikimedia Commons. Regionarkivet gjorde samma sak, och Riksantikvarieämbetet lägger upp sina bilder fritt på Flickr.
Dessa initiativ – som bara är några få av mängder av liknande projekt världen över – är utmärkta. Men det är ofta svårt att övertyga institutionerna om att släppa sitt material fritt, framförallt då en sammanställning av grundlig handledning och sakkunskap saknas. Just en sådan sammanställning skapas just nu av Wikimedia Sverige, och kan hittas på denna länk: Projekt GLAM-vitbok. Syftet är att samla all tillgänglig kunskap på området (och det handlar alltså nu om att offentliggöra sådant material som redan är fritt, inte om fortfarande upphovsrättsligt skyddade verk).
Piratpartiet är en stark försvarare av kunskapen och kulturen, och av att bevara och sprida vårt kulturarv. Om du vill göra en insats för dessa värden i praktiken – engagera dig i GLAM-vitboken! Ett möte arrangeras 24 februari i StockholmVi pirater har massor av expertkunskap inom detta område, och har därför mycket att bidra med.
Kopiera och sprid.
Det här inlägget har tidigare publicerats här.
Hej, Jag jobbar på Uppsala Universitet med SUNET Arkivet. Vi vill gärna hjälpa till och vi har hört av oss till Wikipedia men får inte något bra svar från dem. Vill ni ha hjälp istället ? :)
Och vad säger Piraterna om “upphovsrätten” för ett patent?
Patentskydd för ett patent, om du betalar avgiften till PRV, gäller under 20 år, enligt lagen.
I praktiken en uppfinnare får inget eftersom kapitalstarka företag kan stjäla ett patent, använda det och tjäna enorma pengar. Om tvisten hamnar inför en domstol. Uppfinnaren har ingen chans. Kapitalstarka företag köper advokater, vittne för att vittna falskt… De äger ju domstolarna.
http://sno.bravehost.com/fascist/rasistsvin.html
http://sno.bravehost.com/paten/
Medan ungdomar inte går fria i fall de piratkopierar en låt från Internet.
@ Danko, det är skillnad på folk och folk vet du, ingen vågar sätta sig emot ett multinationellt företag, än mindre en liten skiten uppfinnare som sitter på ett potentiellt världspatent, men som inte har tillräckligt med kapital för att förverkliga det.
Däremot kan ett multinationellt företag jaga livet ur en tonåring för de vet att dels är det ett vapen i avskräcknings-syfte, plus att de kan pungslå tonåringens föräldrar till död-dagar.
Så det är bara att skylla på hunden eller katten, de är de skyldiga, de laddade ned när vi sov ;)