Ah, Alliansfritt Sverige. De rödgrönas egna lilla Politiskt Inkorrekt. Lika hånfulla, lika argumenterande, lika benhårt självsäkra på gränsen till fanatism, och lika mycket ett propagandaverktyg för partierna de representerar som PI var för Sverigedemokraterna. Givetvis hävdar båda att de “stödjer verksamheten”, men att de inte på något sätt bidrar till den. Och båda kommer givetvis (och oroväckande ömsesidigt) hävda att “nej, vi har intet lärt från varandras metoder”.

Detta är fel.

Det är viktigt att förstå hur mycket Politiskt Inkorrekt gjorde för Sverigedemokraterna inför valet 2010. De förenklade saker, gjorde enskilda händelser större, blåste upp dem till en tendens, applicerade denna på samhället och kallade det för ett generellt problem. Allt detta kryddat med hånfulla små kommentarer, som ofta anspelade på hur mycket de visste sanningen om saker och ting. Viktigt är då att man dessutom har tillräckligt mycket rätt – eller upplevs ha det. Huruvida de faktiskt har det eller inte är irrelevant, för personer som försöker komma dragandes med torra fakta brukar – men inte alltid – bemötas med glåpord eller nedsättande kommentarer.

På tal om kommentarsfältet så tenderar detta att fyllas med bloggens fanclub som förklarar hur rätt inlägget har. Samma fanclub kommer mer än gärna med extremt överdrivna analogier eller “framtidsvisioner” om det bloggen kritiserar. Det som börjar som en fjäder blir väldigt fort en hel höna.

Det är en ytterst effektiv metod om den riktas åt rätt håll. En person som ytligt håller med om vad bloggen skriver om kommer få intrycket av att det som sägs är rätt och riktigt, och kommer oftast finna att det väsentliga i artikeln oftast är korrekt vid en kort faktakoll. Huruvida allting i det som skrivs är korrekt är en politisk åsiktsfråga och går inte att besvara.

Problemet är bara att det inte fungerar för Alliansfritt. Det är en av Sveriges största bloggar, och där Politiskt Inkorrekt försökte låtsas vara ett folkets blogg, som berättade vad folket ville veta så är Alliansfritt – och kommer alltid vara – en reklampelare för det som en gång utgjorde de rödgröna. Det är främst personer med rödgröna åsikter som besöker bloggen, och håller med om det som skrivs och sägs. Och det är här Alliansfritt gör fel.

Politiskt Inkorrekt hade en liten, dedikerad kärna som tweetade och Facebookade ut dess artiklar under det att bloggen växte. Det talades om den på fikarasterna, då man hade läst något på “nätet” och var då oftast refererad som källa. Alliansfritt har redan sina läsare, men sättet de skriver på passar inte alltid in på de som de försöker nå. Deras artiklar är ofta enkla och välformulerade med en kort nyhet och en budskap, men det är inte de som sprids. Vad som sprids är när Alliansen trampat i klaveret (eller bara föreslagit något de rödgröna ogillar), och de börjar spy galla och satir kring sig, med titlar värdiga Aftonbladet, och inte sällan med konstiga och extrema överdrifter. Det är detta som sprids, detta som får tummar upp på Facebook och detta som fansen vill sprida vidare.

Problemet är bara att fansen sällan kan nå den publik de behöver. Alliansfritts överdrifter är uppenbara sådana, och sällan förklädda i den vinkling av sanningen Politiskt Inkorrekt var så bra på. Den blir helt enkelt för uppenbar när problemet inte är lika oöverskådligt eller krångligt som migrationspolitiken. Och då faller oftast överdrifterna, de satiriska kommentarerna och “framtidsvisionerna” av fansen helt enkelt inte i god jord. Tvärtom, det skapar illusionen att oppositionen inte kan nyansera sin kritik – eller att de letar småsaker att gnälla på, i brist på annan kritik.

Alliansfritt Sverige fyller idag en viktig roll som en digital opposition som är mer organiserad än vad Alliansens partier verkar vara. Det är en väloljad och effektiv maskin. Allt denna maskin behöver göra är att inte fortsätta i det spår som Politiskt Inkorrekt en gång följde och sedan gjorde till sitt eget, för det fungerar bevisligen inte. Allt de lockar och underhåller är de egna fansen, och om det är allt de gör krävs det ett extremt katastrofalt snedsteg av Alliansen för att Alliansfritt Sveriges namn skall bli verklighet.