Det är intressant det där med mässor. Speciellt vem som ska ställa ut, vem som inte ska det och huruvida andra ska bestämma om någon annan ska vara där. Normalt brukar de flesta mässor ha en “allt-eller-inget” attityd gällande politiska partier, då det tenderar att smaka mer än det kostar att neka någon. Alla räds att vara näst i tur att vara den som blir nekad.

Med den bakgrunden så är det lite konstigt att beskåda den lilla sits som spelmässan Gamex just nu placerat sig i. De är relativt nya i branschen och har bara funnits i två år och hade enligt uppgift lockat in Piratpartiet i sin varma foajé med det säljsnack de flesta partier får från events som behöver fylla platser. Om Gamex är en bra plats för just Piratpartiet att vara på går väl att diskutera men det är utan tvekan så att det är där som deras målgrupp finns.

Men det är också här som Gamex stöter på ett problem. De har visat sig fara med osanning gällande orsakerna till att Piratpartiet över huvud taget bjöds in. Först så skylldes det hela på en nyanställd, men det argumentet krossar Anna Troberg övertygande på sin blogg. Det är heller inte rimligt att en nyanställd skulle ensam och utan övervakning från erfaren personal bjuda in en kund som hamnar med stor text (Större än SSUs faktiskt) på reklamen i tunnelbanan. Så vi ringde upp deras pressansvarige, Marika Metsola Renström för att räta ut det hela.

Uppenbart pressad, och aningen trött förklarar hon att det var ett misstag från början att bjuda in Piratpartiet. Vidare förklarar hon att när mässchefen Björn Wengse kopplades in så noterade han att Piratpartiet skulle medverka och ville direkt efter agera för att Piratpartiet inte skulle medverka. Man kan dock tycka att Piratpartiets åsikt i frågan kan skönjas ur blotta namnet så att ett misstag är dock inte så troligt. Så varför begår Gamex kontraktsbrott över en sak som detta?

Orsaken kan tyckas uppenbar: Ett parti som förespråkar fildelning kanske inte riktigt hör hemma bland branschens giganter, vars direktörer fruktar fildelning mest av allt. Det intressanta är att resultatet lär bli det rakt motsatta. Piratpartiet har återigen hamnat i strålkastarljuset – och därtill fått en första klassens bekräftelse på att de etablerade bolagen känner sig hotade av dem.

Det finns dock en joker i leken, och den heter SSU. De delar Piratpartiets åsikter inom fildelning, men är avgjort mindre kontroversiella. Marika hänvisar till dem om huruvida de också kommer avhysas från mässan på grund av sina åsikter om fildelning. Det är säkert att säga att de nog inte ens själva vet svaret.