Nu vet jag hur jag ska bli rik. Eller skulle ha kunnat bli om jag inte gjort misstaget att avslöja min affärsidé för dig.

Nåja, jag är väl inget affärsgeni på det sättet, men om någon annan hinner före att sno just den här idén, kan du säkert hitta på variationer på temat.

Jag ska börja tillverka reparationskit för badbollar.

Nu invänder du säkert “men det är väl ingen som vill reparera en trasig badboll, man köper bara en ny”.

Exakt!

Det man gör är att man går till sina politiker och säger:

  • Folk köper bara nya badbollar i stället för att köpa mitt reparationskit, hur ska jag tjäna pengar?
  • Jag måste få kompensation!
  • Jag kräver en andel av intäkterna för varje såld badboll, för att kompensera mina uteblivna intäkter för reparationskit. Folk stjäl ju från mig när de köper nytt!

När man väl lyckats ro detta i land (det lär knappast stöta på några svårigheter, våra politiker både på nationell nivå och EU-nivå är bevisat lyhörda för den här typen av argument) kan man gå vidare och kräva ersättning för alla bollar och andra sfäriska föremål som säljs, och kräva att övervakningskameror installeras i allas hem och sommarstugor och fritidsbåtar och tält, så att man kan kontrollera att ingen tillfogar extra skada till badbollarna/de andra sfäriska föremålen för att legitimera onödiga nyinköp.

Det torde också vara enkelt att genomföra eftersom våra politiker inte visar någon som helst tveksamhet inför att övervaka allt och alla för liknande ändamål.

Så kan man sedan sitta där och sälja reparationskit som ingen vill ha, tvinga folk att göra reparationer de inte vill göra, övervaka dem medan de gör det och håva in de stora pengarna på att bara finnas.

Tycker du att det låter galet? Bra. Det är nämligen galet.

Nästa gång du hör någon påstå att kopiering är stöld, fråga dig då om det också är stöld att köpa nytt i stället för att reparera. Eller att cykla i stället för att ta bilen (det skulle i så fall vara att stjäla av oljebolagen). Lek gärna med tanken; vad annat skulle kunna betecknas stöld enligt samma logik?

Nästa gång du hör någon fråga “hur ska artisterna tjäna pengar?”, fråga dig då när en miljökämpe senast avkrävdes svar på frågan hur oljebolagen ska tjäna pengar. Och håll i minnet att artisterna aldrig har tjänat stora pengar på upphovsrätt – de pengarna behåller skivbolagen björnparten av. Det artisterna tjänar pengar på är i första hand liveframträdanden, och har så alltid varit.

Reparationskiten för badbollar i den här artikeln är inte tänkta att vara någon direkt metafor för musikstycken eller liknande. Det är bara dess egenskap av dålig affärsidé som man, i teorin, skulle kunna backa upp med galna lagar, som jag är ute efter. I just det avseendet är det en klockren metafor för upphovsrättsindustrins affärsidé, och som av en händelse har en del av deras retorik och metoder slunkit med i texten också.

Och det jag är ute efter med den här artikeln är förstås att visa precis hur galet det är; upphovsrättslagstiftningen, argumenten för den, och de åtgärder som vidtas för dess skull.

Mer om upphovsrätt i DN, ännu mer i Martin Fredrikssons avhandling.